Diagnostični center Agatonović d.o.o.

MAGNETNA RESONANCA

O magnetni resonanci

Magnetna resonanca je v sodobni medicini in radiologiji ena najpomembnejših slikovnih metod. Je tudi najsodobnejša in najbolj sofisticirana tehnika prikaza človeškega telesa oz. organov. Med vsemi metodami (rentgen, ultrazvok, računalniška tomografija CT) je najboljša metoda za prikaz notranjih organov, mehkih tkiv, mehkotkivnih elementov v sklepih in v hrbtenici ter njihovih bolezenskih procesov.

Na primeru kolena (čeprav to lahko apliciramo tudi na druge sklepe): v osnovi z rentgenom kolena lahko ocenimo kosti, pri CT-ju je prikaz kosti še malo bolj natančen in tudi v 3D-tehniki. Z ultrazvokom lahko natančno ocenimo mehka tkiva ob kosteh, ne moremo pa oceniti kostne strukture ali znotrajsklepnih struktur, kot so sklepni hrustanec ali meniskusi ali križne vezi.

Z magnetno resonanco pa lahko prikažemo vse omenjene elemente kolenskega sklepa – tako kost, kot vodo v sklepu, mehka tkiva v in ob sklepu, vključno z meniskusi, hrustancem in križnimi vezmi.

Prav tako je magnetna resonanca dobra metoda tudi za prikaz kosti – boljšo prostorsko ločljivost kosti omogoča le CT preiskava. Je pa magnetna resonanca vsekakor veliko bolj občutljiva pri odkrivanju okultnih zlomov ali vnetij na kosteh (osteomielitis, osteitis).

 

Pri slikanju z magnetno resonanco je telo oz. slikani del telesa v močnem zunanjem magnetnem polju, ki ga tvori aparat (v aparatu je superprevodni magnet). Z oscilacijami magnetnega polja se vzbudi vodikove protone, ki so pomemben gradnik človekovega telesa, tako da ti oddajo radiofrekvenčne  valove, te pa analizirajo posebni detektorji (detektorske tuljave) glede na lokalizacijo, frekvenco in jakost signalov. Iz teh podatkov računalnik sestavi sliko organov ter bolezenskega dogajanja v njih.

Metoda torej ne uporablja rentgenskega ali radioaktivnega sevanja. Po do sedaj znanih podatkih nima škodljivih učinkov na človeško telo.


PROFESIONALNA OBRAVNAVA
INDIVIDUALEN PRISTOP

NAJSODOBNEJŠI APARAT ZA MAGNETNO RESONANCO
(Siemens Sempra 1,5 Tesla)


Naročite se lahko po telefonu, preko elektronske pošte ali preko aplikacije e-zdravje.

Seznam in cenik MR-preiskav:
MR sklepa (rama, komolec, zapestje, kolk, koleno, gleženj): 210 eur
MR artrografija rame (ali drugega sklepa): 340 eur

MR glave (razen MRA TOF): 210 eur
MRA možganskega žilja TOF: 200 eur
MR vratne hrbtenice: 210 eur
MR prsne hrbtenice: 210 eur
MR ledvenokrižne hrbtenice: 210 eur
MR sakroiliakalnih sklepov: 210 eur
MR trebušnih organov (vse vrste slikanj vključno z MRCP): 210 eur

MR jeter (s hepatospecifičnim kontrastnim sredstvom): 400 eur
MR medenice (tudi MR prostate, MR rektuma): 210 eur

MR enterografija: 320 eur
Slikanje s kontrastom: doplačilo 70 eur