Diagnostični center Agatonović d.o.o.

UPORABA KONTRASTNEGA SREDSTVA IN MOŽNOST ZAPLETOV

  • V nekaterih primerih in pri nekaterih vrstah preiskav za boljši prikaz anatomskih struktur in bolezenskih procesov uporabimo kontrastno sredstvo, ki ga bolnik prejme v obliki injekcije v žilo (veno).

  • Če imate znano ledvično bolezen oz. slabše delovanje ledvic, nas o tem pred pregledom oz. ob naročanju na pregled opozorite – pri osebnem zdravniku morate v tem primeru pred pregledom opraviti laboratorijsko analizo ravni kreatinina, sečnine ter hitrosti glomerulne filtracije, izvide pa prinesete na vpogled.

  • Ob vbrizganju kontrastnega sredstva lahko dobite občutek toplote, kar je pogost oz. pričakovan pojav. V nekaterih primerih nastopi blaga slabost.

  • V zelo redkih primerih pride lahko do alergijske reakcije na kontrastno sredstvo – pojavijo se srbečica, izpuščaji (koprivnica) in nihanje krvnega pritiska. Na te znake nas takoj opozorite. Hude alergijske reakcije, kot so zatekanje, občutek cmoka v žrelu, dušenje, padec krvnega pritiska in motnje srčnega ritma, pa so zelo redke – v tem primeru ukrepamo po ustreznih protokolih. Glede na redkost takih zapletov je tveganje v primerjavi s koristjo, ki nam jo preiskava da, zanemarljivo.